Alle recepten die tot nu toe zijn verschenen, zijn vegetarisch. Zo ook dit recept.
Steeds meer mensen eten minder vlees. Logisch ook, want vegetarisch eten heeft super veel voordelen. Door geen of minder vlees te eten, draag je bij aan een beter klimaat en milieu. Jaarlijks stoot een koe namelijk net zoveel broeikasgassen uit als een auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Een koe ‘produceert’ naast melk en vlees, ook methaan en lachgas. Methaan is 25 keer zo schadelijk als CO2. De broeikaswerking van lachgas is 300 keer zo sterk als die van CO2.
Ook zorg je voor minder dierenleed door minder vlees te eten. Als je je leven lang vegetarisch eet, worden gemiddeld 900 dieren niet voor jou geslacht.
Daarnaast verhoogt te veel rood en bewerkt vlees de kans op gezondheidsproblemen als beroertes, diabetes en kanker. Bewerkt vlees staat zelfs op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Genoeg reden voor een lekker vegetarisch recept!
Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water!

Voor de bonenburger met zoete aardappelsalade heb je voor twee personen nodig:
- 250 gram sperziebonen
- 400 gram zoete aardappelen
- 1 kleine ui
- 2 theelepels kerrie
- 2 eetlepels olie
- 1 gedroogd chilipepertje
- 1 klein blik of zak zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 220 gram)
- 25 gram hazelnoten
- 2 eetlepels volkorenmeel
- 1 bosje radijs
- 6 takjes selderij
- azijn
- 2 eetlepels vloeibare margarine
Bereiding
- Maak de sperziebonen schoon en snij ze in stukken. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten gaar.
- Schil de zoete aardappelen, snijd ze in plakken en halveer ze. Kook de aardappelplakken in ca. 5 minuten gaar.
- Pel de ui en snijd hem heel fijn.
- Bak de ui met de kerrie in de olie zacht en verkruimel het pepertje erboven.
- Spoel de zwarte bonen af en druk ze met een vork fijn.
- Hak de hazelnoten klein.
- Prak een paar plakken zoete aardappel fijn en meng er de gehakte hazelnoten, de zwarte bonenmassa en de helft van de gefruite ui door.
- Vorm er 4 platte schijven van en haal ze door het volkorenmeel. Laat de burgers afgedekt in de koelkast opstijven.
- Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes.
- Was de selderij en knip het grof.
- Meng de radijs, de selderij en de sperzieboontjes door de plakken zoete aardappel.
- Roer door de rest van het ui-kerriemengsel wat azijn en maak hiermee de aardappel-groentesalade op smaak.
- Verwarm de margarine in een koekenpan met een anti aanbakbodem en bak hierin de bonenburgers heet en bruin. Serveer het met de salade!
Eet smakelijk!
Dit recept heeft een lage klimaatbelasting!